مرجعیت شیعه

آیت الله العظمی شیرازی: فقر فکری از فقر اقتصادی بدتر است

مستبصر اندیشمند دکتر سید محمد تیجانی سماوی به همراه هیئتی از کشور تونس در شهر مقدس قم با حضرت آیت الله العظمی شیرازی دیدار کردند و از سوی معظم له مورد استقبال قرار گرفتند

 

alt

 

در روز جمعه اول ماه محرم الحرام 1434ق (26/8/1391) مستبصر اندیشمند دکتر سید محمد تیجانی سماوی به همراه هیئتی از کشور تونس در شهر مقدس قم با مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی حاج سید صادق حسینی شیرازی مدظله العالی دیدار کردند و از سوی معظم له مورد استقبال قرار گرفتند. 

در این دیدار معظم له با تبیین برخی از فضایل و مناقب امیرمؤمنان علیه السلام در قرآن کریم، به برخی از گفته های شک برانگیز اشاره نمودند و انگیزه ی پنهان داشتن جایگاه والای آن حضرت در تفاسیر برخی از مفسران مخالف درباره ی آیاتی با محتوای مناقب امیرمؤمنان علیه السلام را برشمردند. 

مرجع عالیقدر در این زمینه فرمودند: فخر رازی در برخی از علوم ادبی سرآمد بود، ولی همواره از حق دور می شد و در داوری بر دیگران ستمکاری می کرد. به عنوان مثال، خدای متعال آیه ی: «إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَهُمْ راکِعُونَ؛ ولیِّ شما فقط خدا، و رسولش و کسانی هستند که ایمان آورده اند و نماز برپا می دارند و در حال نماز زکات می دهند» در ستایش امیرمؤمنان علی علیه السلام نازل فرمود که در حال نماز به سائلِ نیازمند زکات دادند. 

حال ببینیم فخر رازی در این زمینه چه می گوید و چگونه از بیان حق و واقعیت روی برمی تابد. او با بیانی شک برانگیز آورده است: این زکات واجب بوده است یا مستحب؟ و اگر واجب بوده چرا علی بن ابی طالب علیهما السلام دادن آن را به تأخیر انداخته و به هنگام رکوع آن را به نیازمند داده است؟ و اگر زکات مستحب بوده وقت پرداخت آن در نماز نبوده و در رتبه ی بعد از نماز قرار داشته است، پس زکات مستحبی را چگونه در نمازی که به مراتب از زکات برتر و بزرگ تر است گنجانده است؟ 

سپس رازی می گوید: با این توصیف کار علی بن ابی طالب نه تنها فضیلت نبوده که [العیاذ بالله] رذیلت بوده است. 

ایشان افزودند: شگفت انگیز این است که کسی چون فخر رازی با آن مرتبه ی علمی و بلاغت، این گونه حق گریز باشد! 

معظم له در بخش دیگری از سخنان خود به تبیین اهمیت و سنگینی مسئولیت ها پس از از بین رفتن دیکتاتوری و دیکتاتور و پیدایش آزادی نسبی پرداخته و از کشور اسلامی تونس سخن به میان آوردند و فرمودند: از آزادی های موجود برای رشد و توسعه ی فکری، اعتقادی و اخلاقی جوانان استفاده کرده و آنان را نیک بپرورانید، چراکه جوانان به کمونیسم، بعثی گرایی، امپریالیسم، الحاد و فساد اخلاقی که در سایه ی آزادی افسار گسیخته ی موجود روبه فزونی است، گرایش پیدا کرده اند. شما مسئولانه با این موضوع تعامل داشته باشید و نسبت به توسعه ی فکری آنان اهتمام ورزید. 

حضرت آیت الله العظمی شیرازی مدظله العالی در ادامه فرمودند: از امام صادق علیه السلام و ایشان از امام باقر علیه السلام روایت کرده اند که فرمودند: «شخصی نزد رسول خدا صلی الله علیه وآله رفت و درخواست کمک مالی کرد. آن حضرت فرمودند: کسی چیزی دارد که به من قرض دهد؟ 

شخصی از انصار برخاست و گفت: ای رسول خدا، من مبلغی دارم. 

پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمودند: چهار وسق (هر وسق معادل 156 کیلو) خرما به این مرد بده. مرد انصاری خواسته ی رسول خدا صلی الله علیه وآله را تأمین کرد و بعد سه بار نزد حضرت رفت و طلب خود را مطالبه کرد. 

و هر بار پیامبر صلی الله علیه وآله فرمودند: ان شاء الله [پرداخت] خواهد شد. 

مرد انصاری گفت: ای رسول خدا، این سخن را بسیار تکرار کردی. 

راوی می گوید: رسول خدا صلی الله علیه وآله از این سخن مرد انصاری خندیدند». 

مرجع عالیقدر خطاب به میهمانان فرمودند: شما در کشورتان تونس به مسأله ای که به مراتب بالاتر و فراتر از کمک مادی به مستمندان است اهتمام ورزید و آن، بالا بردن سطح فکر افراد جامعه است، چراکه فقر فکر و فرهنگی از فقر مادی بدتر و مخاطره آمیزتر است. 

به شما پوشیده نیست که میلیون ها دختر و پسر جوان از فرهنگ اسلام دور هستند و با آن بیگانه اند و اینان از ما هستند. با توجه به آزادی نسبی موجود، هیچ بهانه ای برای بی توجهی یا کم کاری در این زمینه پذیرفتنی نیست و باید کار کرد و جوانان را از انحراف و بیراهه های گمراهی رهانید. 

معظم له در پایان فرمودند: بنابراین، باید از سنت رسول خدا صلی الله علیه وآله پیروی کنید؛ چیزی که مورد تأکید همیشگی اهل بیت علیهم السلام بود و از جمله آن جا که امام سجاد علیه السلام فرمودند: «اللهم فأعنّا علی الاستنان بسنّته؛ بارخدایا، ما را در عمل به سنت او (رسول خدا) یاری فرما». 

برای تحقق این امر، اگر امکانات مادی نداشته باشید به پیروی از حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله قرض بگیرید و در راه پروراندن جوانان بر پایه ی اندیشه ی صحیح اسلام، به ویژه در زمینه ی عقاید و اخلاق هزینه کنید. 

تأکید می کنم که تمام مردم تونس، به ویژه کسانی که توان ایفای برخی مسئولیت ها را دارند، در این زمینه باید بکوشند.

 

 


منبع : پایگاه اطلاع رسانی آیت الله العظمی شیرازی 

اخبار مرتبط

دکمه بازگشت به بالا