افغانستان

سایه‌افکنی ۱۵ ساعت خاموشی بر روزهای کابل؛ سقوط سنگین تولید در پایگاه‌های اقتصادی کوچک و استمداد کسب‌وکارهای پایتخت افغانستان از زیرساخت‌های فرسوده انرژی

سایه‌افکنی ۱۵ ساعت خاموشی بر روزهای کابل؛ سقوط سنگین تولید در پایگاه‌های اقتصادی کوچک و استمداد کسب‌وکارهای پایتخت افغانستان از زیرساخت‌های فرسوده انرژی

تشدید بحران بی‌برقی در شهر کابل که در برخی مناطق به قطعی‌های متوالی تا ۱۵ ساعت در روز انجامیده، چرخ‌های تولید و دادوستد کسب‌وکارهای خرد پایتخت افغانستان را متوقف کرده است.

افت شدید ساعات دسترسی به برق سراسری، صاحبان کارگاه‌های صنعتی و صاحبان اصناف را ناچار به استفاده از ژنراتورهای پرهزینه سوختی کرده است.

امری که با توجه به تورم بازار و کاهش قدرت خرید مردم، حاشیه سود آن‌ها را بلعیده و ادامه حیات اقتصادی هزاران خانواده وابسته به واحدهای کوچک صنفی را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

در راستای بحران عمیق خدماتی در پایتخت افغانستان، قطعی‌های مکرر و طولانی‌مدت برق ریتم کار روزانه را در شهر کابل مختل کرده است.

صاحبان کارگاه‌های فنی و فروشگاه‌های خرد که پایداری فعالیت‌هایشان به جریان مستقیم برق بستگی دارد، برای جبران کسری ساعت کاری به راهکارهای جایگزینِ پرهزینه متوسل شده‌اند.

توقف دستگاه‌های برش و افت بهره‌وری در کارگاه‌های صنعتی، همراه با خطر فاسد شدن کالاهای اساسی در مراکز توزیع مواد غذایی، چالش‌هایی را پدید آورده که فرفراتر از ناآرامی‌های شهری، معیشت جامعه را نشانه رفته است.

بر اساس گزارش خبرگزاری طلوع‌نیوز (TOLOnews)، ارزیابی‌های فنی و سخنان مسئولان شرکت برشنا نشان می‌دهد شبکه فعلی کشور توان تامین حدود ۷۵۰ مگاوات برق را دارد، در حالی که تقاضای کل افغانستان برای پاسخ‌گویی به نیازهای خانگی و اقتصادی نزدیک به ۴ هزار مگاوات است.

این شکاف عمیق، مدیریت ناچارانه توزیع و سهمیه‌بندی شدید برق را به همراه داشته است. وابستگی شدید به برق وارداتی از کشورهای همسایه نظیر ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ایران—که با فرسودگی خطوط انتقال و ترانسفورماتورهای قدیمی همراه شده—مسیر پایداری انرژی در پایتخت را مسدود ساخته است.

نمایندگان بخش خصوصی و اعضای اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان تأکید می‌کنند تحمیل هزینه‌های سوخت ژنراتورهای شخصی بر فرآیند تولید، قابلیت رقابت کالاهای داخلی را کاهش داده و سرمایه‌گذاران را دلسرد کرده است.

علاوه بر این، تداوم این وضعیت امکان ایجاد فرصت‌های شغلی تازه را سلب کرده و موجب تعدیل نیرو در بسیاری از واحدهای تولیدی شده است؛ چالشی که نرخ بیکاری را در میان جوانان شهری به نحو چشمگیری افزایش می‌دهد.

اگرچه حکومت طالبان برنامه‌هایی را برای اجرای پروژه‌های تجدیدپذیر، ساخت نیروگاه‌های حرارتی و جذب سرمایه‌گذاری‌های چندصد میلیون دلاری در بخش خصوصی تدوین کرده است، اما کارشناسان معتقدند به ثمر نشستن این طرح‌ها و توسعه زیرساخت‌های توزیع زمان‌بر خواهد بود و کابل تا آن زمان باید هزینه‌های سنگین این کسری سازمانی را تحمل کند.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا