جهان اسلام

حسینیه درکه ۷ ماه پس از آتش‌سوزی عمدی

حسینیه قدیمی درکه با بیش از ۴۰۰ سال قدمت، بامداد هفتم دی‌ماه ۹۶ پس از حمله دو موتورسوار در آتش سوخت و حالا پس از تخریب، گودبرداری و نوسازی، برای عزاداری مردم درکه در ماه محرم آماده می‌شود. 

 

حسینیه قدیمی درکه با بیش از ۴۰۰ سال قدمت، بامداد هفتم دی‌ماه ۹۶ پس از حمله دو موتورسوار در آتش سوخت و حالا پس از تخریب، گودبرداری و نوسازی، برای عزاداری مردم درکه در ماه محرم آماده می‌شود. 

امروز، هفتم مرداد است و از حمله دو موتورسوار جوان که در نیمه‌شب هفتم دی‌ماه ۹۶ به حسینیه قدیمی درکه یورش بردند و با انداختن مواد آتش‌زا به درون حسینیه، باعث آتش‌سوزی وسیع و نابودی وسایل و امکانات آن شدند، درست ۷ ماه می‌گذرد؛ اما حالا هرچند مردم محله درکه و گردشگران به تنگ آمده از گرمای شدید هوا دیگر با آن ساختمان تاریخی و قدیمی روبه‌رو نیستند، اما به جای آن سازه‌ای محکم بالا رفته است.

هر روز عصر، مردم محله درکه که با وجود احداث آپارتمان‌های چند طبقه، سبک زندگی روستایی خود را حفظ کرده‌اند، مقابل مسجد جامع و حسینیه در حال ساخت، دور هم جمع می‌شوند و همان‌طور که تند و تند، استکان‌های کمر باریک خود را از چای خوش‌رنگ سماور کنار گذر پر می‌کنند، بالا رفتن ستون‌های حسینیه را به نظاره می‌نشینند و کیف می‌کنند!

این را وقتی متوجه خواهید شد که ببینید مردم درکه، دائم با آرماتوربندها و بناها، به گپ و گفت مشغول‌اند و مدام از آن‌ها درباره سرعت و کیفیت ساخت حسینیه سئوال می‌کنند.

 

پاتوق پیران قوم

 

 

درکه‌ای‌ها، سیدند و فامیلی بیش‌ترشان «میرعمادی» است. اگر با یکی از آن‌ها کاری داشته باشید، پیدا کردنش سخت می‌شود؛ چون چند تا سیدحسن، سیدمحمد، سیدعلی و سیدرضا دارند و همه‌شان بدون هیچ پسوند و پیشوندی، میرعمادی‌اند!

کار حسینیه خیلی خوب جلو می‌رود و اگر قرار بود چنین ساختمانی، سیر طبیعی و منطقی ساخت خود را طی کند، حتماً بیش‌تر از این‌ها زمان می‌برد. یکی از پیرمردها که روی نیمکت‌های مقابل مسجدجامع نشسته، از غیرت حرف می‌زند.

ـ اون کاری که با حسینیه ما کردن، خون مردم رو به جوش آورد. همه اراده کردن هرچه زودتر بسازنش. برای همین کار، خیلی زود پیش رفت.

 

مردمی که کار را زمین نمی‌گذارند

 

 

تا امروز، اسکلت‌بندی و زدن سقف دو طبقه اول به پایان رسیده و البته طبقه سوم به دلیل شیب تند محله، گویی طبقه اول به حساب می‌آید.

حجت‌الاسلام حسین الله‌وردی، امام جماعت مسجد جامع که عضو هیأت امنای حسینیه هم هست، می‌گوید: «تا امروز، بیش از یک میلیارد و دویست میلیون تومان خرج حسینیه شده و این مبلغ را خود اهالی و خیران درکه تقبل کرده‌اند.»

پیش‌بینی او این است که حسینیه درکه، چند برابر پول لازم دارد تا تکمیل شود؛ ولی جای نگرانی نیست. «ما فقط در گودبرداری از شهرداری کمک گرفتیم و آن‌ها این کار را رایگان انجام دادند. تا امروز، هیچ سازمان و دستگاهی برای نوسازی حسینیه به ما کمک نکرده‌ و اطمینان دارم که مردم درکه، این کار را تا پایان زمین نخواهند گذاشت.»

 

۵ میلیارد تومان هزینه ساخت حسینیه

 

 

زمین حسینیه درکه، ۶۰۰ متر است که پس از تخریب و عقب‌نشینی به ۵۲۰ متر کاهش یافته است. با این حال، حسینیه‌ای که قبلا حدود ۱۲۰۰ متر زیربنا داشته، قرار است در چهار طبقه و ۱۸۰۰ متر زیربنا ساخته شود.

حجت‌الاسلام الله‌وردی می‌گوید: «با این‌که تا امروز، به جز مردم هیچ سازمان و نهادی مبلغی برای احداث حسینیه نداده، اما اطمینان دارم که باز هم اهالی محله درکه تمام ۵ میلیارد تومان هزینه ساخت حسینیه را خواهند داد. البته وعده‌هایی به ما داده شده اما تا عملی نشود، نمی‌شود به آن‌ها اعتماد داشت.»

 

کارگران دست از کار نمی‌کشند

 

 

کارگران با تاریکی هوا دست از کار نمی‌کشند و کار احداث حسینیه درکه تا پاسی از شب ادامه دارد. چرا که قرار است عزاداری ماه محرم امسال (۴۵ روز دیگر) در همین بنا برگزار شود و مردم درکه، به جز مسجد جامع که ظرفیتی کم‌تر از ۵۰۰ نفر دارد، جای دیگری برای جمع شدن و سوگواری برای سالار شهیدان در اختیار ندارند.

حسینیه درکه با قدمتی بیش از ۴۰۰ سال، زمانی بازسازی شده که تعداد اهالی این محله حدود ۷۰۰ نفر بوده است. تجدید بنای حسینیه به حدود ۵۵ سال قبل بازمی‌گردد و طی این مدت، جمعیت درکه به حدود ۱۰ هزار نفر رسیده است. حسینیه قدیمی نیز که تا پیش از این، پذیرای جمع محدودی از اهالی این محله بوده، حالا باید از حدود ۳ هزار نفر میزبانی کند. بنابراین، حسینیه با ساختمان ۴ طبقه و ۱۸۰۰ متر زیربنا، ظرفیت مناسبی برای همه مردم محله را خواهد داشت.

 

نیمه‌شب ۷ دی چه بر سر حسینیه آمد؟

 

 

 

نیمه‌شب سرد و زمستانی هفتم دی‌، همسایه‌های حسینیه متوجه شعله‌های آتش در آن می‌شوند، ولی با توجه به شدت شلعه‌های آتش امکان خاموش کردن آتش فراهم نبوده و بلافاصله آتش‌سوزی به سازمان آتش‌نشانی اطلاع داده شده و نیروهای آتش‌نشانی در کمترین زمان ممکن در محل حادثه حاضر می‌شوند.

با توجه به فضای حسینیه به سرعت اقلام داخل آتش گرفته و امکان ورود به محیط نبوده و در کوتاه‌ترین زمان همه حسینیه آتش می‌گیرد.

حدود ساعت ۲ بامداد روز هفتم دی، آتش خاموش شده و بر اساس ثبت دوربین‌های اطراف حسینیه، یک موتور‌سوار‌ که دو راکب داشته که یکی از آنها از تیر چراغ برق مجاور حسینیه بالا رفته و از یک سمت حسینیه که بالای منبر بوده، اقدام به شکستن شیشه و در ادامه نیز مواد آتش‌زا را به داخل حسینیه پرت می‌کند و بعد از محل فرار می‌کنند. در پی این آتش‌سوزی، خسارت زیادی به حسینیه وارد شده و تعدادی از کتل‌ها، علم‌ها و فرش‌های حسینیه از بین رفتند.

«توق»های قدیمی که یک علم کوچک بود و پیشاپیش عزاداران حمل می‌شد، در این رویداد از بین رفت. همچنین بخش قابل توجهی از تاریخ کهن عزاداری این محله شامل فرش‌ها، علم‌ها و توق‌ها که برخی قدمت آن‌ها به بیش از ۱۵۰ یا ۲۰۰ سال هم می‌رسید، در آتش سوخت و خاکستر شد.

تا پیش از این اتفاق ناگوار، حسینیه درکه میزبان عزاداران در ایام محرم و صفر، ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها و دیگر ایام مناسبتی بود.

این در حالی است که در این نقطه کوهستانی، فقط یک مسجد جامع و یک حسینیه وجود دارد و آتش‌زدن حسینیه با از بین رفتن یکی از آثار ارزشمند مذهبی و فرهنگی این منطقه مترادف بود.

 

سرعت ساخت و ساز حسینیه درکه

 

 

این بنا برای عزاداری‌های ماه محرم آماده می‌شود؛ اما ممکن است با ناتمام ماندن کار احداث، مردم محله ۱۰ هزار نفری درکه با آراستن همین سازه در دست ساخت، مراسم محرم خود را با همان شکوه گذشته برگزار کنند.

 

 

 

اخبار مرتبط

دکمه بازگشت به بالا