پس از ورود گروه های مسلح مخالف بشار اسد به دمشق و تصرف نقاط حساس، گفته می شود که بشار اسد کشور را ترک کرده و روند انتقال قدرت در سوریه آغاز شده است.
در همین حال، گروههای مختلف از جمله مخالفان بشار اسد و سازمان ملل بر لزوم یک راهحل سیاسی تأکید دارند.
در پی شدت گرفتن درگیریها و پیشروی سریع گروه های مسلح مخالف بشار اسد به سمت دمشق، به گفته رسانه ها حکومت بشار اسد به پایان رسیده است.
روز شنبه، بیانیهای مشترک از سوی پنج کشور عربی و سه قدرت منطقهای شامل ایران، ترکیه و روسیه منتشر شد که بر لزوم حل سیاسی بحران سوریه تأکید داشت.
در این بیانیه، بحران جاری به عنوان تهدیدی برای امنیت منطقهای و بینالمللی توصیف شد و از طرفین خواسته شد که به جای ادامه خشونت، مذاکرات سیاسی را آغاز کنند.
مخالفان مسلح دولت سوریه اعلام کردند که دمشق را تصرف کردهاند و پس از فرار بشار اسد، به بیش از پنج دهه حکومت بعثیها پایان دادهاند.
شورشیان همچنین گزارش دادند که کنترل برخی از مراکز مهم دولتی، از جمله ساختمان رادیو و تلویزیون و زندانهای معروف حکومت اسد را در دست گرفتهاند.
محمد جلالی، نخست وزیر سوریه، اعلام کرده بود که دولت او آماده انتقال قدرت به رهبری منتخب مردم است و دست خود را به سوی مخالفان دراز میکند.
احمد الشراع معروف به ابومحمد جولانی، رهبر هیئت تحریر شام اعلام کرد که نهادهای عمومی کشور تا زمان تحویل رسمی نظام به نیروهای او، تحت نظارت نخستوزیر سابق باقی خواهند ماند.
با این حال، برخی منابع خبری از احتمال سقوط یا هدف قرار گرفتن هواپیمای حامل بشار اسد خبر دادهاند.
در حالی که گفته میشود خانواده او به روسیه پناه بردهاند، برخی گزارشها نیز به ترک دمشق توسط بشار اسد اشاره دارند.
این تحولات در حالی رخ می دهد که سازمان ملل و کشورهای غربی به شدت بر لزوم یک گذار سیاسی و حفظ امنیت انسانی تأکید دارند.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، نیز از وقوع “واقعیت جدیدی” در سوریه سخن گفته و تأکید کرده که آینده این کشور باید به دست مردم سوریه تعیین شود.
در همین راستا، رئیس ائتلاف ملی سوریه اعلام کرده که روند انتقال قدرت تحت نظارت سازمان ملل خواهد بود و هدف اصلی حفظ امنیت و بازگشت به زندگی عادی در سوریه است.
این تحولات پیچیده که به سرعت در حال گسترش هستند، نشاندهنده آغاز دورانی جدید در سوریه هستند که ممکن است به تغییرات جدی در معادلات منطقهای و بینالمللی منجر شود.